8K Ultra HD: alles wat je moet weten

Eerst was er HD Ready, dan Full HD, vervolgens 4K Ultra HD en nu lanceert Samsung de eerste 8K tv! Deze 8K Ultra HD resolutie is nóg 4 keer scherper en gedetailleerder dan 4K Ultra HD tv’s.

Anker

[]

Wat is 8K tv?

8K Ultra HD is de allernieuwste en hoogste beeldresolutie voor tv’s. Alle soorten beeldschermen (smartphones, tablets, monitors, laptops en tv’s) krijgen meer en meer pixels waardoor het beeld scherper wordt en je meer details en lichte en donkere beelden ziet.

De resolutie (bijvoorbeeld Full HD of Ultra HD) wordt bepaald door het aantal pixels in het beeld. Hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie. Dat komt omdat het beeld opgebouwd is door de pixels die oplichten (of aan en uit worden gezet bij oled) wanneer dat nodig is.

Wat is 8K
Anker

[]

4K vs 8K resolutie

Welke resolutie een tv krijgt, wordt bepaald door het totale aantal pixels in de breedte en de hoogte op het scherm. De miljoenen pixels op het scherm worden uitgedrukt in megapixels (1 MP is 1 miljoen pixels). Je hebt deze notering wel al gezien bij toestellen om zelf beelden en video’s te maken: een smartphone camera van bijvoorbeeld 8 MP, een compact fototoestel van 24 MP en spiegelreflexcamera’s van 40 MP.

Binnenkort zal je ook zelf je eigen 8K content kunnen maken en aan iedereen tonen op je nieuwe 8K tv. Heb je al een camera die filmt in 4K resolutie? Dankzij de ingebouwde upscaler bekijk je je eigen video’s in 8K op je tv. We leggen je verder uit wat deze upscaler is.

Bij de aankoop van een nieuwe tv heb je de keuze tussen 4 verschillende beeldresoluties. HD ready, Full HD, 4K Ultra HD en de hoogste resolutie 8K Ultra HD. Hieronder zie je uit hoeveel pixels deze beeldresoluties zijn opgebouwd.

Anker

[]

8K vs 4K vs Full HD vs HD
  • 8K Ultra HD: horizontaal 7680 pixels en verticaal 4320 pixels = in totaal maar liefst 33.177.600 pixels of 33.2 megapixels! 33 miljoen pixels is 4x zoveel als 4K en 16x meer dan Full HD. Op een 8K tv kijk je naar levensechte beelden, met de kleinste details. Het is net alsof je naar buiten kijkt!
  • 4K Ultra HD: 3840 x 2160 pixels = in totaal 8.294.400 pixels of 8.3 megapixels. Dat zijn 4 keer zoveel pixels dan Full HD en dus een 4x scherper beeld. 4K Ultra HD tv’s zijn ondertussen de standaard geworden. Elk tv merk heeft 4K tv’s in zijn assortiment en er is een ruime keuze aan schermformaten en extra functies. Bekijk hier ons ruime assortiment 4K tv’s.
  • Full HD: 1920 x 1080 pixels = in totaal 2.073.600 pixels of 2.1 megapixels. Een Full HD tv telt meer dan het dubbele aantal pixels dan een HD Ready tv. Een verschil dat je duidelijk ziet wanneer je dichtbij je tv zit of kijkt op een groter scherm.
  • HD Ready: 1280 x 720 pixels = in totaal 921.600 pixels. HD Ready is ideaal voor kleine tv’s (tot 32”). Wil je een grotere tv? Kies dan voor een Full HD tv. Deze tv’s zijn ondertussen heel betaalbaar geworden. Er is er eentje voor elk budget.
Anker

[]

Het verschil tussen het totaal aantal pixels van 8K content en een Full HD tv is enorm. Een 8K tv heeft een 16x hogere resolutie dan een Full HD tv. Een verschil van meer dan 30 miljoen pixels is dan ook heel duidelijk met het blote oog te zien.

4K Ultra HD is 4x scherper dan Full HD en 8K is op zijn beurt nóg 4x scherper dan 4K Ultra HD.

Anker

[]

8K op grote tv's

8K content op grote schermen

Om ten volle te genieten van 8K heb je een groot scherm nodig. Alleen zo komen de miljoenen pixels (33 miljoen om precies te zijn) volledig tot hun recht. Met een Samsung 8K tv van 75” (190,5 cm diameter) maak je thuis je eigen bioscoop. De kans is groot dat de beeldkwaliteit bij je thuis beter is dan in de cinema. Met de juiste soundbar en speakers creëer je gemakkelijk een 360° sound thuis om de bioscoopervaring compleet te maken.

Heb je een kleine woonkamer en zal je dicht bij je tv zitten? Ook dan is een tv met een hoge resolutie een pluspunt. Zoek dan wel de gulden middenweg met de juiste inch maat van je nieuwe tv. Over het algemeen geldt ook: hoe groter de tv, hoe verder je ervan moet zitten.

Anker

[]

8K tv kopen of nog even wachten?

Op tv programma’s, series, films en sportevenementen in 8K resolutie is het nog even wachten. Ook het aanbod in 4K is nog niet bijster groot, maar daar wordt druk aan gewerkt. Streamingwebsites zoals Netflix, YouTube en Amazon zijn volop bezig met hun aanbod 4K films en series uit te breiden, en via randapparatuur zoals Blu-ray spelers die 4K ondersteunen, kan je films in 4K kijken. 8K content is de volgende logische stap en zal er dan ook komen wanneer het aanbod 8K tv’s uitbreidt en meer en meer mensen een 8K tv aanschaffen.

TIP! Wil je 4K of 8K content bekijken op Netflix? Sluit je tv dan via de kabel aan op je modem. Je hebt een stabiele internetverbinding nodig en met wifi kan je niet altijd rekenen op een sterk genoeg signaal. Zorg ook voor ongelimiteerd internet, want je internetverbruik zal ook aanzienlijk stijgen.

Betekent dit dan dat je niets kan kijken met je nieuwe 8K tv? Helemaal niet! Deze tv’s hebben, net zoals 4K Ultra HD tv’s, een ingebouwde slimme ‘upscale’ software die bestaande films, programma’s en series met een lagere resolutie aanpast en scherper maakt. Het beeld krijgt extra pixels en dus een hogere resolutie. Hierdoor wordt het voorlopige gebrek aan 8K content gecompenseerd. Ook je eigen video’s kan je laten upscalen naar 8K.

Het upscalen van content is een heel complex proces met vele berekeningen die door een speciale chip gebeuren. Wanneer je Full HD beelden op je 8K televisie zou tonen, zou slechts een stuk van het scherm gevuld zijn met beeld en de rest zwart. Dat is natuurlijk de bedoeling niet. De chip berekent en kopieert pixels om de nodige extra pixels te krijgen. Hoe meer ontbrekende pixels er zijn op je scherm, hoe moeilijker het zal zijn om de content op te schalen tot een mooi en scherp beeld. Ook snel bewegende beelden vormen een uitdaging.

Anker

[]

Binnenkort 8K gamen op PlayStation?

Ben je een gamer en is vooral Playstation je console bij uitstek? PS4 Pro ondersteunt 4K en er zijn ondertussen ook al heel wat games in 4K resolutie beschikbaar. Deze games zijn enorm populair. Logisch ook, want je gamet met beelden in superhoge resolutie. Alles is scherper, lichter, donkerder en gedetailleerder. Je bent volledig mee in het spel en het lijkt alsof je er écht zelf bij bent. Gamen in 8K wordt straks dé ultieme game-ervaring. Zorg dat je er klaar voor bent met je eigen 8K tv. Kenners beweren dat de volgende PlayStation console (PS5) 8K games zal ondersteunen. Wanneer die gelanceerd wordt, is nog niet helemaal duidelijk.

Er zijn ook geruchten dat de Olympische Spelen in 2020 uitgezonden zullen worden in 8K resolutie. Als sportfanaat zorg je dus best dat je er klaar voor bent!

Anker

[]

Dus nog even wachten om te investeren in een 8K tv? Dat kies je zelf. Met een 8K tv heb je een tv voor de toekomst en sta jij in de eerste rij om de allernieuwste 8K films, series en ander beeldmateriaal te bekijken in superieure beeldkwaliteit. 8K content is immers zestien keer scherper dan Full HD. Een aanzienlijk verschil dat je ook zelf merkt tijdens het tv kijken.

8K is een spiksplinternieuwe technologie. Naarmate iedereen meer en meer vertrouwd wordt met 8K en er meer verschillende modellen gelanceerd worden, zullen de prijzen dalen. Door de concurrentie met andere tv fabrikanten zijn ze wel verplicht om hun prijzen op elkaar af te stemmen en na verloop van tijd te verlagen. Even geduld dus als de Samsung 8K tv’s nu nog (iets) boven je budget liggen. Of opteer voor een 4K Ultra HD toestel: een heel ruime keuze tussen verschillende schermformaten, merken en prijzen.

Anker

[]

Ben je overtuigd en wil je al een 8K tv kopen?

Dat kan, maar de keuze is momenteel nog heel beperkt. Samsung lanceerde als eerste een lijn 8K tv’s en de rest van de tv fabrikanten zullen snel volgen. Hou deze pagina zeker in de gaten; we verzamelen hier alle tv’s met 8K Ultra HD resolutie.

Anker

[]

Samsung 8K tv

Samsung 8K tv

De Samsung 8K tv met QLED technologie is beschikbaar in 3 inchmaten: 85”, 75” en 65”. Verder zijn de 8K QLED tv’s voorzien van Q 8K HDR, een krachtige Quantum Processor 8K, Ambient Mode, een slimme kabeloplossing, One Remote Control en Smart TV functie.

Ook de Samsung 8K tv’s compenseren het huidige gebrek aan 8K content door bestaande Full HD (1920 x 1080 pixels) en Ultra HD (3840 x 2160 pixels) beelden op te schalen naar 8K resolutie. Hoe gebeurt dat? De slimme software met artificiële intelligentie bekijkt de bestaande pixels en creëert de nodige extra pixels. De beste resultaten behaal je wanneer je vertrekt vanuit 4K content, omdat het verschil tussen het aantal pixels minder groot is in vergelijking met Full HD films en series.

Anker

[]

Anker

[]

Bekijk de 8K Samsung tv’s hieronder.

Anker

[]

LG 8K oled tv

LG 8K tv

De eerste 8K tv’s bij LG worden eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht. Nog een primeur, want dit zal een oled tv zijn. We weten ook al dat de tv een schermgrootte van 88" zal hebben.

We houden je op de hoogte!

Anker

[]